Endometriozis (Çikolata Kisti)
Endometriozis, halk arasında bilinen adıyla çikolata kisti; rahim içinde/astarında bulunması gereken endometrium hücresinin beklenmedik şekilde rahim dışında büyümesi durumudur. Endometriozisin kaynağı henüz kesin olarak bilinmediği için kimi zaman tedavi süresi beklenenden uzun ya da kısa süreceği gibi başarı kriteri de hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Her on kadından birinde rastlanan bu durum erken teşhis ve tedavi edilmemesi halinde kadın üreme ve bütüncül sağlığında risk teşkil edebilir.
Endometriozis Belirtileri Nelerdir?
Endometriozis kendini yoğun adet kanamaları (menoraji) ve şiddetli adet ağrısı (dismenore) ile kendini gösterir. Pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve dışkı yaparken ağrı da hekime başvurmak için önemli ve yaygın şikayetlerdir. Kadın sağlığına dair yaşanan şikayetlerin hemen hepsinde hastanın aile öyküsü gözden geçirilir, genetik yatkınlık araştırılır. Ancak hiçbir risk faktörü bulunmayan kadınlarda da endometriozis (çikolata kisti) görülebilir.
Regl döneminde birçok kadın regl ağrısını normalleştirir. Bu dönemi her ay ağrı kesici ilaç ve iğnelerle ayakta geçirebilmesine rağmen, pek çok kadın bunun tıbbi müdahale gerektirecek bir sorun olduğunu düşünmez. Ancak güncel verilere göre; endometriozis tanısı konan kadınların %57,2’si, bu tanıyı 18-29 yaşları arasında almıştır. Dolayısıyla özellikle erken yaşta ancak her yaşta yaşanan adet dönemi kramplarını ilaçlarla geçiştirmek yerine temel sebebini araştırmak için hekime başvurmak kadın genel ve üreme sağlığı açısından kritik önem taşır.
Endometriozis’in bir diğer yaygın belirtisi cinsel ilişki sırasında yaşanan aşırı ağrıdır. Rahim içinde yer alması gereken bir doku; rahim dışında ve çoğu zaman büyümeyi sürdürme eğiliminde olan bir kitle olduğu için kişinin farklı rutinlerinde de normal dışı şikayetlere yol açabilir. Kabızlık, dışkılamada ağrı, ishal, şişkinlik, mide bulantısı, idrar yaparken ağrı… gibi şikayetlerin temelinde ismi dolayısıyla masum gibi görünen ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken çikolata kisti yatıyor olabilir. İnfertilite yani kısırlık şikayetiyle hekime başvuran kadınlarda da yaygın olarak zamansız ve düzensiz kanamalara da yol açabilen endometriozise rastlanır.
Endometriozis Kimlerde Görülür?
Endometriozis adet döngüsü başladıktan yıllar sonra görülme eğilimindedir ancak kesin bir başlama yaşı yoktur. Erken dönemde belirtileri başlar ancak tedavinin gerekli olduğu dönemler genelde 30 yaş sonrasını kapsar. Endometriozis taramasında en önemli kriter, diğer kadın hastalıklarında da olduğu gibi genetik faktördür. Ancak aile öyküsünde bilinen bir çikolata kisti olmasa da kişide görülme ihtimali bulunur.
Endometriozis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Endometriozis tedavisi kişinin yaşına, çocuk sahibi olup olmadığına, gebelik planına, istediğine, dokunun geliştiği bölgenin yerine göre değişiklik gösterir. Bu yüzden her hasta özeldir ve tedavi kişiye özel olduğu için ancak hastaya yapılacak muayene sonrası planlanabilir.
Erken teşhis edilen bir endometriozisin tedavi başarı oranları oldukça yüksektir. Siz de benzer şikayetleriniz varsa muhakkak hekiminize başvurun ya da en yakın zaman için randevu oluşturun.