İnfertilite (kısırlık) Nedir? 

İnfertilite; çocuk sahibi olmak isteyen ve 12 ay boyunca düzenli olarak korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerde şüphelenilmesi gereken kısırlık durumudur. İnfertilite şüphesi olan çiftlerde; kadın ve erkeğin çocuk sahibi olmalarına engel olgusal bir durum olup olmadığı, testler yoluyla araştırılır.  

Çiftin ilk bebek denemesinde yaşanan gebelik oluşmaması haline, primer (birincil) infertilite; doğum gerçekleşmiş olsa da olmasa da en az bir gebelik geçirmiş kadının yeniden gebe kalamama haline, sekonder (ikincil) infertilite denir.  

Günümüzde artan stres kat sayısı, doğal olmayan beslenme, tütün ve tütün ürünleri kullanımı gibi kötü alışkanlıkların yanında, evlilik yaşlarının büyümesi dolayısıyla çocuk sahibi olma denemelerinin de geç yaşlarda yapılması sebebiyle infertilite şüphesi olan hasta sayısı artmıştır. Ancak tüp bebek tedavilerinin yaygınlaşması ile infertilite şüphesinin henüz yeterli zaman geçmemesine rağmen kaygıya yol açması da sıkça karşılaşılan bir problemdir.

İnfertilite Şüphesine Yol Açabilecek Durumlar!  
  • Yumurtlamanın (ovülasyon) düzenli ya da yeterli olmaması.  
  • Yumurtanın tüp tarafından yakalanıp içeri alınmaması yani tüplerin tıkalı olması.  
  • İlişkiye girilen dönemde yumurtlamanın gerçekleşmemesi yani yanlış zamanlama.  
  • Erkeğin sperm sayısının, hareketliliğinin, sağlığının… gebeliği oluşturmaya uygun olmaması. 
  • İlişki sırasında gebelik oluşumu sağlayacak kadar spermin yumurtayla buluşamaması.  
  • Yumurta ve spermin tüpün içinde bir araya gelerek embriyo oluşturamaması   
  • Oluşan embriyonun rahme düşmemesi 
  • Rahmin embriyoyu tutunduracak sağlıkta olmaması.  
  • Rahme yerleşen embriyonun bölünmesi için uygun şartların sağlanamaması. 
  • Rahme yerleşen bebeğin genetik bozukluk dolayısıyla tutunamaması.   

Görüldüğü gibi, gebeliğin başlama sürecinde potansiyel bebek, erkeğin spermi ile kadının yumurtasının buluşmasından sonra, üreme sisteminde uzunda bir yolculuğa çıkar. Bu yolda yaşanan herhangi bir aksaklık üremenin önündeki engel olarak infertilite şüphesine yol açabilir.  

İnfertilite (kısırlık) Tedavisi Öncesi Teşhis Aşamaları!  

Sperm ve yumurtanın çıktığı bu uzun yolculukta karşılaştığı tüm aşamalar baştan sona denetlenmesi gereken sistemin bütününü oluşturur. Bu yüzden hekimler tarafından infertilite şüphesi oluşan hastaların üreme sağlığında bir dizi tetkik yapılır.  

İnfertilite şüphesi sırasında yapılan tetkiklerde 3 ana faktör çok önemlidir: 

  • Kadının yumurta rezervleri dolu mu ve sağlıklı yumurtlama gerçekleşebiliyor mu? 
  • Erkeğin sperm sayısı ve yapısı, gebelik oluşturmak için yeterli ön koşulu sağlıyor mu?
  • Yumurta ve spermin buluşması, ardından da birleşmesinin önünde, bozukluk ya da tıkanıklık gibi herhangi fiziksel bir engel var mı?  

Bunların yanında özellikle üreme sağlığında yaşanan, PCOS, çikolata kisti (endometriozis), miyomlar… gibi farklı sorunlar infertilite şüphesine yol açabilir.  

İnfertilite şüphesi yaşayan birçok kadın ve erkeğin, henüz bu üç koşul değerlendirilmeden ya da normal kabul ettikleri ağrılı, aşırı kanamalı ya da düzensiz regl gibi konularda kadın doğum uzmanlarına başvurmadan, kendi kararlarıyla tüp bebek merkezine başvurdukları son yıllarda oldukça sık rastlanan bir durumdur.  

Oysa günümüz koşullarında özellikle çocuk sahibi olamama korkusunun getirdiği psikolojik gerilim çoğu zaman olgusal etkilerin önüne geçer. Bu yüzden çocuk çiftler çocuk sahibi olamayacakları düşüncesine kapılmadan önce muhakkak sağlık profesyonellerinden destek almalı, eğer gerekliyse tedavi planlarını hekimleriyle birlikte inşa etmelidir. 

12 aydan uzun süredir düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamıyorsanız ve yaşınız 35’in üzerindeyse lütfen çift olarak üreme sağlığınızı denetlemek için başvurun.