Miyom Nedir? 

Miyom; rahim ve rahim ağzında görülen, düz kas dokusunun anormal derecede çoğalmasıyla oluşan iyi huylu tümörlere denir. Fakat bazı durumlarda kötü huylu da olabilir ve kansere yol açabilir. Bu tür miyomların görülme sıklığı ise binde bir (%0,1) gibi çok düşük bir oran olsa da kontrolü ve takibi asla ihmal edilmemelidir.  

Miyomlara ergenlik döneminde çok nadir rastlanırken genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Hormonal durumlardan etkilenen ve üreme çağındaki her beş kadından birinde ortaya çıkan miyomlar, menopoz süreciyle birlikte hormonların da azalmasıyla küçülme eğilimi gösterir. 

 

Miyomlar Neden Oluşur? 

Oluşumuna östrojen hormonunun yol açtığı düşünülen miyomlar ile ilgili yapılan araştırmalarda kalıtsal özelliklerin de rol oynadığı bulunsa da neyin sebep olduğu hala tam olarak ispatlanamamıştır. 

 

Miyom Belirtileri Nelerdir? 

Miyomlar çoğunlukla herhangi şikayete yol açmazlar ve bu yüzden genellikle tesadüfen tespit edilirler. Fakat bazı miyomlar, varlığını şiddeti kişiden kişiye göre değişen çeşitli belirtilerle gösterebilirler: 

  • Adet dönemlerinde aşırı ağrı ve kanama 
  • Bel ve kuyruk sokumunda ağrı 
  • Ağrılı cinsel ilişki 
  • Karın ve rahim bölgesinde şişlik 
  • Sık idrara çıkma 
  • Hazımsızlık  
  • Gaz şikayetleri 
  • Kötü koku ve akıntı 
  • Kabızlık 
  • Zigotun tutunacağı alanı bozarak gebeliği engelleme 

 

Miyomların Tedavisi Nasıl Olur? 

Genellikle iyi huylu olan miyomların klinik takibi gerçekleştirilmeli ve şüpheli görülenleri için uygun tedavi gerçekleştirilmelidir. Herhangi bir şikayete yol açmadan tesadüfen tespit edilen miyom durumunda bir tedavi uygulanmaz fakat düzenli olarak kontrol edilir. Belirtilere yol açan miyomlarda ise çoğunlukla cerrahi müdahale uygulanır. Miyomların alındığı bu cerrahi müdahaleler ise şu şekillerde gerçekleştirilir: 

Histeroskopi:, Rahim altını ve iç tabakasını görüntüleyen bir sistem sayesinde, ağrı ve yoğun kanama gibi rahatsızlıklara yol açan miyomların vajinal yoldan girilerek çıkarılması işlemidir.  

Kapalı Ameliyat: Laparoskopik veya cerrahi metotlarla gerçekleştirilen kapalı ameliyatlarda, görece büyük miyomlar rahim yatağından alınır ve söz konusu bölge dikilir. 

Açık Cerrahi: Miyomların çok büyük olduğu ve göbeğin üst tarafına kadar ilerlediği durumlarda laparoskopik veya robotik metotlar uygulanamayacağı için açık cerrahi işlemi uygulanır.  

İlaç Tedavisi: Cerrahi müdahalelerin gerekmediği bazı miyom vakalarında ise ilaçla tedavi tercih edilir. Bu yöntemde miyomlar tamamen yok edilmese de yol açtığı şikayetler azaltılabilir ve miyomların küçülmesi sağlanabilir.