Doğum zamanı yaklaşırken en çok araştırılan konulardan biri de epidural yani ağrısız doğum yöntemidir. Doğum anının her ne kadar tatlı bir heyecanını olsa da sancılardan dolayı bazı kişiler gergin ve kaygılı hissedebilir. Güvenli ve ağrısız bir uygulama olan epidural doğum; anne adaylarına, doğum sürecine sancıları hafiflemiş bir şekilde aktif olarak katılma şansı tanır. Peki epidural doğumun avantajları ve dezavantajları nelerdir? Gelin, detaylı olarak bunlara göz atalım.
Epidural doğum nasıl gerçekleşir?
İlk kez 1900’lü yılların başında kullanılan bu uygulama ile anne adayının bel bölgesine özel bir iğne yapılır. Omuriliğe takılan katater aracılığıyla anestezi verilir. Anestezi ile belden aşağısı uyuşturularak doğum sırasında gerçekleşecek olan ağrı ve sancıların önüne geçilir. Epidural doğum, genelde normal doğum için kullanılan bir yöntem olsa da herhangi bir beklenmeyen durumda sezaryen doğuma da geçiş yapılabilir.
Epidural doğum tekniği herkese uygulanabilir mi?
Öncelikte şundan bahsetmekte fayda var. Doğumun ne şekilde gerçekleştirileceği her zaman tek başınıza verebileceğiniz bir karar değildir. Hekiminizin görüşü tüm planları etkileyebilir. Epidural doğum için genel olarak kısıtlayıcı bir neden olmasa da nadir de olsa bu uygulamayı mümkün kılmayan haller de bulunabilir. Bel omurlarında uygulamayı engelleyecek sorunlar, uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon varlığı, pıhtılaşma bozuklukları, yüksek tansiyon gibi problemler gibi. Bunlarla birlikte anne adayının rahim ağzının 3-7 cm aralığında açılmış olması ve gebeliğin 38-42 hafta arasında bulunması, epidural doğum için gerekli kriterler arasında bulunur. Bu şartların tamamının sağlanması durumunda doktorunuzun değerlendirmesi ile epidural doğum uygulanır.
Epirudal doğum yönteminin avantajları neler?
Epidural doğumun sağladığı en büyük avantaj hiç kuşkusuz ağrısız bir yöntem olması. Bu teknik, doğumun çok daha rahat ve konforlu geçmesini sağlayarak anne ve bebeğin sağlığını da olumda yönde etkiler. Epidural anestezi sırasında anne adayının bilinci açık olacağı için kişinin doğumuna tanıklık etmesini sağlar. Doğumdan hemen sonra bebek emzirilebilir ve anneler bebeğiyle ilgilenebilmek için daha iyi bir kondisyona sahip olur. Doğum sonrası toparlanmak da daha kolaydır. Bunların yanında biraz önce de belirttiğimiz gibi acil durumlarda normal doğumdan kolaylıkla sezaryene geçiş yapılabilmesini sağlar. Anne ve bebek için daha güvenlidir.
Epidural doğumda oluşabilecek komplikasyonlar neler?
Bu başlıktaki konuları epidural doğumun dezavantajları ya da riskleri başlıkları altında toplamak da mümkün. Her işlemde olduğu gibi epidural doğumda da ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonlar mevcut. Şimdi bunlara değinelim. Hafif baş dönmesi, geçici tansiyon, nabız düşmesi, bulantı ve kusma, kaşıntı, sersemlik, bacaklarda his kaydı gibi durumlar epidural doğum sırasında görülebilecek geçici durumlardan. Bunların yanında bebeğin kalp atışlarında yavaşlama, annede enfeksiyon riski, anestezi sebebiyle oluşabilecek bel ağrısı ve sinirsel komplikasyonlar nadir de olsa görülen yan etkiler arasında. Ancak gözünüz korkmasın. Yapılan uygulamaların %90’lık bölümünde bu tür yan etkiler söz konusu değildir. Fakat uygulamanın hassasiyeti göz önünde bulundurularak epidural doğum esnasında tecrübeli anestezi ve doğum uzmanları görev almalıdır.