RAHİM SARKMASI VE İDRAR KAÇIRMA
Rahim sarkması, genelde menopozdan sonra yaşlandıkça ortaya çıkan yaygın bir hastalıktır. Ya da birden fazla vajinal doğum yapmış kişilerde görülür. Pelvisinizdeki kaslar, bağlar ve dokular rahim, rektum, vajina, mesane ve diğer pelvik organlarınızı destekler. Prolapsus, pelvik taban kaslarınız artık destek sağlayamayacakları noktaya kadar hasar gördüğünde veya zayıfladığında bu hastalık ortaya çıkar ve böylece pelvik organlarınızın vajinanızın içine veya dışına düşmesine neden olur. Uterus prolapsusu (rahim sarkması), uterusunuzun destekleyici kaslarının ne kadar zayıf hale geldiğine bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilir. Rahim sarkması tedavisi, sarkmanın ciddiyetine bağlı olarak cerrahi ve cerrahi olmayan müdaheleler gerektirir.
Rahim Sarkmasının Evreleri
- Rahiminiz vajinanızın üst kısmına düşer.
- Rahiminiz vajinanızın alt kısmına düşer.
- Rahiminiz vajinanızdan çıkıntı yapar.
- Tüm rahim vajinanızın dışına kayar.
Rahim sarkması büyük olasılıkla aşağıdaki kişilerde daha çok görülür:
- Bir veya daha fazla vajinal doğum yapmış olan.
- Menopoza girmiş.
- Ailede rahim sarkması öyküsü olan.
- Daha önce pelvik ameliyatlar geçirmiş olan.
Prolapsus bir uterusu nasıl düzeltirsiniz?
Uterus prolapsusunu tedavi etmek için cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler vardır. Doktorunuz sarkmanın ciddiyetine, genel sağlığınıza, yaşınıza ve gelecekte çocuk isteyip istemediğinize bağlı olarak tedavi şeklini belirler, tedavi genellikle çoğu insan için etkilidir. Tedavi seçenekleri şu şekildedir:
Cerrahi olmayan uygulamlar
Egzersiz: Kegel egzersizleri olarak adlandırılan özel egzersizler, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Bu, hafif rahim sarkması vakalarında ihtiyaç duyulan bir tedavidir. Kegel egzersizleri yapmak için, idrarı tutmaya çalışıyormuş gibi pelvik kaslarınızı sıkın. Kasları birkaç saniye boyunca sıkıca tutun ve sonra serbest bırakın. 10 kez tekrarlayın. Bu egzersizleri her yerde ve her zaman yapabilirsiniz (günde dört defaya kadar).
Diyet ve yaşam tarzı: Diyetinizdeki ve yaşam tarzınızdaki değişiklikler, kabızlık gibi semptomların giderilmesi, su ve lif alımınızı artırmak, dışkı yapmada zorlanmayı azaltabilir. Vücut tipiniz için sağlıklı kiloyu korumak da ayakta dururken veya yürürken pelvik kaslarınıza daha az baskı yapacaktır.
Cerrahi seçenekler
Histerektomi ve prolapsus onarımı: Rahim sarkması, histerektomi adı verilen cerrahi uygulamasında rahminizi çıkararak tedavi edilebilir. Bu, vajinanızda yapılan bir kesi (kesi) (vajinal histerektomi) veya karnınızdan (abdominal histerektomi) yapılabilir. Histerektomi bir ameliyattır ve rahim yerinden çıkarılarak yapılır ki bu da hastanın ilerleyen zamanlarda hamileliğin artık mümkün olmayacağı anlamına gelir.
Histerektomi olmadan prolapsus onarımı: Bu uygulama rahminizi normal pozisyonuna geri getirir. Pelvik bağları rahmin alt kısmına yerinde tutmak için yeniden bağlayarak yapılır. Ameliyat, doktorunuzun kullandığı tekniğe bağlı olarak vajinanızdan veya karnınızdan yapılabilir.
Rahim sarkmasının ilerlemesini azaltmanın yolları şöyledir:
- Sağlıklı bir kiloyu koruyun ve düzenli olarak egzersiz yapın.
- Pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için k egel egzersizleri yapın.
- Sigarayı bırakmak ya da azaltmak öksürüğü azaltır.
- Kaslarınıza ekstra baskı uygulayabilecek ağır nesneleri taşırken uygun kaldırma tekniklerini kullanmak.
- Kabız olmaktan veya dışkılama yaparken zorlanmaktan kaçının.