Menopoz
Dünyada 45-55 Türkiye’de ise 46-48 yaşları arasında yoğunlaşan menopoz görülme yaşlarında, yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve dolayısıyla östrojen üretimi durmaya başlar. Menopoz bir sabah uyandığınızda adet döngüsünün sona ermesi hali değildir, yumurtalama zaman içinde azalarak biter. Menopoz yumurtalamanın sonlanması, yani üreme yeteneğinin kaybolmasıdır.
Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden oluşan menopoz, ay halinin durması anlamına gelir. Menstruasyona kimi kültürlerde ay başı denmesinin sebebi de manasına dayanır.
Dünya sağlık örgütü açıklamalarına göre menopoz üç ayrı dönemde meydana gelir. Premenopoz, adından da anlaşıldığı gibi menopoz öncesi dönemi kapsar ve bu dönemde adet düzensizliği gibi ilk belirtiler hissedilmeye başlanır. Bu süre birkaç ay süreceği gibi yıla da uzayabilir. Premenopoz döneminin sonunda yumurtama azalarak kesilir ve son adet dönemiyle birlikte menopoza girilir. Postmenopoz dönem ise; menopoza girdikten sonra 6-8 yıl süreyle devam eden bir süreçtir. Bir kadının menopoz sonrası dönemde olduğunu söylemek için son adet kanamasının 1 yıl önce tamamlanmış olması gerekir.
Menopoz meydana geliş biçimine göre de üçe ayrılır. İlki doğal menopozdur. Bu 46-48 yaşları arasında kendiliğinden olan üreme sonlanmasıdır. 40 yaş itibariyle yaşanan üreme sonlanmasına erken menopoz denir. Zorunlu operasyon gereği alınan rahim ve yumurtalık durumuna da Cerrahi Menopoz denir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz öncesi dönemde görülen belirtiler her kadında farklılık gösterir ancak yaygın semptomlar şu şekildedir:
- Adet düzensizliği
- Gece terlemeleri
- Sıcak basmaları
- Kilo artışı
- Memede dolgunluk kaybı
- Ruh halinde ani değişiklikler
- Uyku sorunları
- Vajinal kuruluk
Menopoz Tedavi Edilebilir mi?
Menopoz doğal yollarla, normal kabul edilen yaş aralığında gerçekleştiğinde vücudun beklenen bir sürecidir ve hastalık olmadığı için tedavi gerektirmez. Ancak çeşitli kadın hastalıkları adet düzensizliğine, aşırı kanamaya ya da kesintiye sebep olduğunda bu menopozla karıştırılabilir. Endometriozis, yumurtalık kistleri, polip, miyom… gibi oluşumlar tedavi edilerek regl döngüsü normalleştirilebilir.
Menopozun kişiden kişiye değişen ve bazı kişilerde şiddetli seyreden etkileri menopozla birlikte vücutta salgısı duran hormonların geri konmasıyla hafifletilebilir. Hekim kontrol ve takibinde geçirilen menopoz süreci, ileri yaşta karşılaşılabilecek birçok hastalığı önlemeye yardımcı olabilir.
Menopoz gibi semptomları da kişiye özel olduğundan tedavisine de yine ancak kişinin muayenesinin ardından karar verilebilir.
Benzer şikayetleriniz varsa gecikmeden bir sağlık uzmanına başvurabilir, randevu alabilirsiniz.