VAJİNOPLASTİ (GENİTAL DARALTMA)
Vajinoplasti, vajinayı sıkılaştırmak için uygulanan bir işlemdir. Normal doğum sonrası meydana gelen değişikliklerden ya da vajinanın görünümünden memnun olmayan ve cinsel hayatta sorun yaşayan kadınlar sıklıkla genital estetik uygulamalarına başvurmaktadır. Vajinoplasti, zor doğumlar, aşırı kilolu bebek doğumları, tekrarlayan doğumlar, ileri yaş veya genetik olarak zayıf bağ dokusunun neden olduğu sorunları ortadan kaldırmak için yapılan vajinal estetik (rekonstrüksiyon) anlamına gelir. Bu işlem genellikle vajinadaki bağ ve kas dokusunun zayıflaması ile bu bölgede oluşan gevşeklik, cinsel ilişki sırasında his kaybı, hazzın azalması ve cinsel iştahın olmaması nedeniyle yapılır. Ayrıca egzersiz, hapşırma, öksürme, ağırlık kaldırma gibi aktiviteler sırasında şişkinlik sorunları da vajinoplasti yaptırmanın nedenleri arasındadır. Bu nedenlerin yanı sıra tekrarlayan vajinit ve idrar kaçırma gibi tıbbi sorunların giderilmesinde de vajinoplasti tercih edilen bir işlemdir. Vajina estetiğinden sonra bu bölge sıkılaşarak daha sıkı ve pürüzsüz hale gelir ve bu da hastaları hem görsel hem de cinsel olarak tatmin eder.
Vajinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Vajinoplasti ameliyatı ya da bilinen adıyla vajina estetiği ameliyatı, vajinada meydana gelen genişleme ve gevşemelerin düzeltilmesi amacıyla yapılır. Vajinoplasti ameliyatı yaklaşık 1-1,5 saat sürer. Vajinoplasti genel anestezi veya epidural yöntemle yapılabilir. Bu işlem sırasında kas ve bağ dokuları onarılır ve bölge daha sıkı hale getirilir.
Vajinoplasti Ameliyatı Sonrası Süreç Nedir?
Vajinoplasti ameliyatından sonra hasta aynı gün taburcu edilebilir. İşlemden sonra, aktif kanama beklenmez bir kaç gün boyunca ağrı kesicilerle kolayca giderilebilen ödem ve ağrı oluşabilir, ödem şikayeti buz konularak da hafifletilebilir. İşlem sonrası hastalar iki veya üç gün sonra normal hayatlarına devam edebilirler. Hasta özellikle bir iki hafta boyunca hijyen kurallarına dikkat etmeli, altı hafta boyunca cinsel ilişki, tampon veya vajinayı etkileyebilecek herhangi bir uygulama yapmamalıdır. Ayrıca dört hafta boyunca hamam, sauna gibi nemli ortamlara girmemek ve iki hafta boyunca kabızlık yaşamamak için hastanın lifli yiyecekler yemesi gerekmektedir. Gerekirse, müshil adı verilen bağırsak hareketini artıran ilaçlar kullanılabilir.