Genital enfeksiyonlar üreme organlarında görülen ve üremeyi olumsuz olarak etkileyen, önemli bir sağlık sorunu. İleride ortaya çıkabilecek kısırlık gibi sorunların önlenmesi için bu enfeksiyonlardan nasıl korunulması gerektiği hakkında bilgi edinmek, ayrıca belirtilerini erkenden tanıyıp tedaviye başlamak ise oldukça önemli.
Genital enfeksiyon nedir?
İç ve dış genital organlarda çeşitli mikroorganizmaların yol açtığı iltihabi durumlar genital enfeksiyon olarak adlandırılır. Kadınlarda en sık vajinal enfeksiyonlar görülür. Vajinit olarak da bilinen vajinal enfeksiyonlar yanma, ağrı, akıntı, kaşıntı ile ortaya çıkar. Vajinit, bakteri, mantar, parazit veya virüs kaynaklı olabilir. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra hızlı bir şekilde aksiyon alınırsa çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. En çok görülen genital enfeksiyonlardan birisi de kandida mantarının neden olduğu kandidizayistir. Genellikle hamilelerde, yoğun antibiyotik kullananlarda, şeker hastalarında ve bağışıklığı zayıf olanlarda rastlanan bu enfeksiyon vajina ve çevresindeki dokularda kaşıntı ve yoğun bir beyaz akıntıya neden olabilir.
Genital enfeksiyonlar sıklıkla cinsel yolla bulaşır. Bunlar arasında en çok rastlanları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1. Klamidya: Sık rastlanan enfeksiyonlardan biridir. Uzun süre belirti vermeden sessizce ilerleyebilir. Sarı renkli kokusuz bir akıntı görülebilir. İleriki safhalarda kısırlığa neden olabilir.
2. Bel soğukluğu: Gonore olarak da adlandırılan bel soğukluğu kadınlarda vajinal akıntı, adet döngüsünde düzensizlik ve bel ağrısı ile kendini gösterir. Teşhis edildiğinde çok kolay tedavi edilebilir ancak ilerleyen safhalarda kısırlık gibi ciddi ve kalıcı komplikasyonlara yol açabilir.
3. Genital herpes: Genital enfeksiyona neden olan herpes formu HSV-2’dir. Kadınlar için en önemli belirti vajina, anüs ve kalça etrafında veya yakınında çıkan kabarcıklardır.
4. İnsan papilloma virüsü veya genital siğiller: HPV enfeksiyonu taşıyan bir bireyin cildiyle temas edilmesi durumunda bulaşır. Bazı HPV tipleri ciltte sert topaklar şeklinde ortaya çıkan genital siğillere neden olur.
5. Trikomonas: Trikomonas enfeksiyonuna vajina ve idrar yollarında bulunan trikomonas vajinalis isimli bir parazit neden olur. Genellikle köpüklü sarı – yeşil bir akıntı ile kendini gösterir.
6. Frengi: İleri safhalarda hayati tehlike oluşturabilen ciddi bir enfeksiyondur. Sifiliz olarak da bilinir. Günümüzde antibiyotiklerin etkin kullanımı ile birlikte frengi vakaları sayısında ciddi bir azalma görülmektedir. Ancak hamilelikte ortaya çıkan frengi fetüsü olumsuz etkileyebilir.
Genital enfeksiyon belirtileri neler?
Belirtiler kişilere ve enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterse de genel olarak şöyle sıralanabilir: Vajinada kaşıntı ve yanma; alt karın ya da kasıkta ağrı; idrar yollarından anormal akıntı; cinsel ilişki sırasında ağrı; idrar yaparken yanma; sık idrara çıkma ihtiyacı; genital bölgede kötü koku; vajinadan normalden farklı özellikte akıntı; adet dönemleri dışında ya da ilişki sırasında kanama; vulva etrafında siğiller, kızarıklık, şişlik veya açık yaralar.
Genital enfeksiyonlardan korunma yolları
Genital enfeksiyonlardan korunmanın en önemli ve en kolay yolu genital bölgeyi her zaman temiz ve kuru tutmaktır. Vajinal spreyler, çok fazla katkı maddesi içeren, kokulu sabunlar yarardan çok zarar sağlar. Genital bölgeyi sıcak ya da nemli tutacak naylon iç çamaşırı, külotlu çoraplar, dar kotlar gibi kıyafetler mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir. Vajinal duşlar da genital bölgede tahrişlere yol açabilir, ayrıca var olan enfeksiyonun görünmesini engelleyebilir, bölgede doğal olarak bulunan sağlıklı bakterileri yok ederek enfeksiyonu daha da yayabilir. Cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlar için prezervatif kullanmak hala en iyi önlemdir. Ayrıca kadınlar için yılda bir kez tam bir jinekolojik muayene mutlaka önerilir.