Teknoloji ve tedavi imkanları artmasına rağmen kadınlarda yumurtlama sorunu, erkekler de ise sperm kalitesine bağlı ortaya çıkan problemler her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 100 yıl önce erkeklerde sperm sayısı mililitrede 120 milyona yakınken, bu rakam günümüzde 15 milyona kadar düşmüş durumda. 1 yıl boyunca korunmasız bir şekilde ilişkiye giren 100 çiftten 15’i çocuk sahibi olamıyor. Çok değil, 2050 yılında tüm bebeklerin tüp bebek ile dünyaya geleceği söyleniyor. Peki kısırlığa sebepler kısırlığa neden oluyor?
Erkeklerde kısırlığın nedenlerinin %85’i belli değil
Doğru teşhis ve zamanında müdahale tedavide başarıyı arttırsa da kısırlıkta en çaresiz kalınan nokta erkek infertilitesi. Kalitesiz sperm, sperm sayısının düşük, hareketlerinin az olması, yapısal bozukluklar ile azospermi yani menide hiç sperm olmaması tedaviyi en çok zorlayan durumlardan. Çünkü bu sorunların nedeni yaklaşık olarak %85 oranında bilinmiyor. Haliyle nedeni belli olmadığı için de tedavisi yapılamıyor. Bu gibi durumlarda sonuca yönelik tedavi yapılıyor ve tüp bebek tedavisi uygulanıyor.
Kadın hastalarda durum erkeklerden farklı
Kadınlarda ise erkeklerin aksine yaşanan sorunlar tedavi edilebilir düzeyde. Problemlerin %40’ı yumurtlama problemleriyle bağlantılı. Yaklaşık %40’ı da tüplerin tıkalı ya da karın zarının kapalı olmasıyla ilişkili. Bu gibi durumlarda endoskopik yöntemlerle tedavi sağlamak mümkün. Bunlar yardımcı üreme teknikleri öncesi yöntemler olarak geçiyor ve yumurtlama bozukluğu gibi durumların tedavisini mümkün kılıyor.
Yaşam tarzı kısırlığa davet çıkarıyor
Şimdi gelelim erkeklerde kısırlık nedenlerinin bilinen sebeplerine. Erkeklerde kısırlık, doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan birçok sebebe bağlı olabilir. Genetik problemler, doğum anında meydana gelen anormallikler, sperm üretim bozuklukları, anatomik problemler, enfeksiyonlar, hormonal değişiklikler, sifiliz, gonore gibi hastalıklar, testosteron eksikliği, geçirilen cerrahi operasyonlar ve tabii ki yaşam tarzına bağlı ortaya çıkan durumlar. Sigara, alkol, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres gibi faktörlerin de sperm kalitesi üzerinde hayli etkili olduğunu belirtmekte fayda var.
Kısırlık nasıl tedavi edilir?
Kısırlık gibi durumlarda tüp bebek, en çok bilinen ve uygulanan tedavi yöntemi olsa da daha farklı yöntemler de yok değil. Hangi uygulamanın önerileceği kararı partnerlerin yaşı, daha önceden yaşanmış bir gebeliğin olup olmadığı, ne kadar süredir gebelik uğraşısı içinde olunduğu gibi bilgilerle birlikte, kadınların fallop tüplerinin durumu ve yumurta kalitesi ile erkeklerin sperm değerlendirmesi sonrasında verilir. Fertilite ilaçları, aşılama tedavisi, laparoskopi, histeroskopi, miyomektomi, cerrahi ve robotik yöntemler yine kısırlık tedavisi için başvurulan yöntemler arasında. Bu uygulamalardan da ilerleyen yazılarımızda bahseceğiz. Takipte kalın.