Tüp bebek söz konusu olduğunda çoğu insanın kafasında birçok soru belirir. Akılda belirenler ise genelde kulaktan kulağa dolaşan efsanelerden ibarettir. Peki acaba tüp bebek tam olarak nasıl bir işlemdir? Riskli midir, kaç kez denenebilir? Ağrılı bir süreç midir? Başarı şansı nedir? Gelin tüm bu sorulara yakından göz atarak, tüp bebek ile bilinmesi gereken detaylara birlikte değinelim.
Tüp bebek yöntemiyle nasıl gebe kalınır?
Tüp bebek tedavisini, yumurta ve spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayan bir tedavi süreci olarak tanımlayabiliriz. Çiftler; kısırlık, tüplerde tıkanma, kilo veya ileri yaş gibi birçok nedenden kaynaklanabilen durumlarda tüp bebek sayesinde bebek sahibi olabilir. Doğal gebelikten farkı, dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesidir. Bu aşamadan sonra elde edilen gebeliğin doğal yollarla oluşan gebeliklerden farkı kalmadığı söylenebilir.
Yumurta toplama işlemi nasıl yapılır?
Yumurta toplama işlemi; hafif anestezi altında ve ultrason eşliğinde, vajinal yoldan bir iğne yardımıyla yumurtaların toplanarak yapılır. Bu işlem ile elde edilen yumurtalar, laboratuvara teslim edilirr. Mikroskop altında incelenen yumurtalar spermle döllenerek embriyo oluşturulur. Elde edilen embriyolar laboratuvarda takip edilir ve sonrasında iyi kalitede olanlar rahme transfer edilir.
Tüp bebek tedavisi en fazla kaç defa uygulanabilir?
Tüp bebek tedavisinin uygulanma sayısında bir sınırlama olduğunu söylemek doğru değil. Duygusal ve ekonomik açıdan hazır olan her çift istedikleri takdirde tüp bebek tedavisini tekrarlayabilir. İlk tedavi denemesinin başarısızlıkla sonuçlanması korkulacak bir durum değil. Çünkü ilk deneme bir sonraki seferde kılavuz görevi görür.
Embriyo transferi sonrası istirahat edilmeli mi?
Embriyo transferi sonrası anne adayının mutlak yatak istirahati yapmasına gerek duyulmaz ancak transfer sonrasında bir gün süreyle ev istirahati yapmasında fayda vardır. Anne adayının herhangi bir ağrısı, kanaması yoksa ve kendini yeterince iyi hissediyorsa transferden bir gün sonra normal yaşamına dönebilir.
Tüp bebek sonrası, düşük ihtimali daha yüksek mi?
Tüp bebek tedavi yöntemleriyle elde edilen gebeliklerde düşük riski, normal gebeliklere göre biraz daha yüksek. Ancak bu sonucun nedeni tüp bebek tedavisi olduğunu belirtelim. Düşük riskinin artması kişinin gebe kalmasını engelleyen sebep olarak görülür.
Tüp bebek işleminde başarılı olma şansı nedir?
Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör mevcut. Bu faktörlerin en başında tüp bebek tedavisinin uygulanacağı merkezin tecrübesi, canlı doğum oranı, uygulanan teknolojik yöntemler, tedavi için gerekli laboratuvar şartları ve ekibin profesyonelliği yer alır. Genel olarak tüp bebekte başarı oranı %40 civarındadır. Bu oran da çocuk sahibi olabilmek için yeterli sayılabilir.
Kadın ve erkek yaşı gebelik şansında ne kadar etkilidir ?
Tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansını belirleyen faktörlerden birisi de yaştır. Gebelik şansı 35 yaşından genç kadınlarda en yüksek seviyededir. 37 yaşından itibaren azalma görülür. Anne adayı 44 yaşına geldiğinde ise gebelik şansı ciddi bir düşüş gösterir. Kırklı yaşlarda bir kadının gebe kalma olasılığı 25 yaşına göre %60 civarında azalır. Erkeklerde de yine kırklı yaşlardan sonra spermlerin sayı ve kalitesi düşüş gösterse de yine de her yaşta tüp bebek tedavisi denenebilir.