Anne olmak mükemmel bir duygu. Fakat dünyaya yeni birey getirmenin verdiği sorumluluk da anne olmadan önce üzerine hayli düşünülmesi gereken bir konu. Çocuk sahibi olmaya hem fiziksel açıdan hem de psikolojik olarak gerçekten hazır mısınız? Yoksa akışına bırakıp sürpriz olması taraftarı mısınız? Peki ya hamilelik ve doğum sonrası ortaya çıkabilecek tehlikelerin ne kadar farkındasınız?
Boşuna dememişler, en güzeli planlı hamilelik diye. Çünkü çocuk sahibi olmak gibi radikal bir konuda risk almaya ve süprizlere hiç gerek yok. Bu yüzden de anne adayları için hem hamilelik öncesi hem de hamilelik sırasında yapılan birçok test mevcut. Şimdi gelin bunlara bir göz atalım.
İşe hekim muayenesiyle başlanmalı
Her şeyden önce hekiminize gidip muayene olmakta fayda var. Çünkü vücudunuzla ilgili herhangi bir soruna hamile kalmadan önce müdahale etmek sizi büyük ölçüde rahatlatacak. Pek çok tedavi yöntemi ve ilaçlar, gebelik sürecinde bebeği olumsuz etkilememesi için uygulanamaz. Sonrasında ise hem rutin olan hem de yaptırılması tavsiye edilen bazı testler karşınıza çıkacak.
Hamilelik öncesi yaptırılan testler neler
Rahim ağzı kanseri taramasına yönelik smear testi ve mamografi bunlardan ilki. Kızamıkçık ve su çiçeği için yapılan bağışıklık testleri de hemen devamında geliyor. Hamile adayı bağışık değilse, planlanan hamilelikten 1,5 – 3 ay öncesinden aşılanması gerekli. Ardından kilodan diyete, zararlı alışkanlıklardan kullanılan ilaçlara ve alınması gereken vitaminlere kadar pek çok faktör gözden geçirilmeli ve doktorun vereceği tavsiyelere kulak verilmeli.
Hamilelik sırasında yapılacak testler hangileri
Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez yaptırmanız gerekenlerin başında ise bunlar geliyor: Kan grubu, antikor testleri; hemoglobin, hematokrit, beyaz küre, trombosit testleri, tam idrar tetkiği ve idrar kültürü, hepatit B taşıyıcılığı araştırması ve HIV testi. Bitti mi tabii ki hayır. Daha yolumuz uzun. Saydığımız testlerin dışında bebekte bir problem olup olmadığını ve bunun yaratacağı riskleri araştırmak için de ilerleyen zamanlarda yapılması gereken bazı tetkikler mevcut.
Gebeliğin 11. ve 14. haftası arasında ultrasonografi ile ense plisi ölçümü ve ikili tarama test, 16. ve 18. haftası arasında alfa feta protein testi, 20. ve 24. haftası arasında ultrasonografik fetal anomali araştırması ve fetal biyometri yapılır. Yapılan ikili veya üçlü test sonuçları pozitif yani risk tespit edildiğinde, anne yaşı 35 üzerinde olduğunda, daha önceki gebelikte genetik hastalık, down sendromlu bebeği olanlarda girişimsel testlere başvurulması ve karyotip analizi yapmak gerekebilir.